slide
DJ Tonie Fiat
DJ Tonie Fiat is diskjockey, geluidstechnicus en bassist in twee Gypsy-bands. Daarnaast is hij betrokken bij diverse andere projecten, zoals 'Balkanbeats' en 'DJ Ango'.
slide
Lulu Swing
Lulu Swing is een akoestisch trio dat jazz, gypsy gitaarmuziek en moderne hits combineert tot een swingend geheel.
slide
Disco Silencio
Disco zonder geluid? DJ Tonie Fiat kan een silent disco verzorgen met 30 draadloze koptelefoons en twee muziekkanalen. Deze set is ook los te huur.
Prev
Next

Let’s be gypsies

Binnenkort gaat Let’s Be Gypsies zijn eerste live album uitbrengen. Een tijdje geleden hebben wij in Walhalla gespeeld in het kader van North Sea Round Town en wij waren allemaal heel tevreden over dit optreden en de vibe. Achteraf bleek dat het hele optreden is opgenomen. Nadat we de tracks een aantal keren hadden beluisterd waren we het er over eens. Dit gaan we uitbrengen.
ZMC Studio’s zal de tracks gaan mixen en we hopen dit album al in september geperst te hebben.

foto van Letsbegypsies.

 

Ik heb op soundcloud een track gezet die 8-7-17 live is opgenomen in kantine Walhalla i.h.k.v. North sea round town.

 

Hier nog een kleine reportage van ons optreden in Schiedam van Look tv

 

 

Geplaatst door Letsbegypsies op woensdag 25 januari 2017

Hier nog een impressie van ons optreden in Schiedam

 

Beeldverslag van onze tour door Londen eind februari 2017

Let's be gypsies live @ The Luna

Geplaatst door Suja Luna Khaled op dinsdag 28 februari 2017

Let’s be Gypsies: ‘London is calling!’

 

Mini-tour muzikale clash

Bekende bands laten er maanden voorbereiding aan vooraf gaan: een buitenlandse tour. Let’s be Gypsies denkt daar anders over. Die bellen wat heen-en-weer, kopen vier tickets en vertrekken haast nog dezelfde dag. Zigeuners eigen. “Waarom hebben zigeunerbands of –orkesten nooit drums of piano? Omdat ze dan niet snel uit de voeten kunnen.”

Ton Voskuilen (bas), Roy de Rijke (gitaar, zang en gezegend met Sinti-bloed), Mike van Leeuwen (slaggitaar) en Erik Koning (viool, zang) trekken van 26 februari t/m 1 maart westwaarts. Naar Londen om precies te zijn. “Een jongensfeestje,” glimmen ze alle vier.

Tussen het interview door spelen de heren een paar nummers. Deels om De Vlaardinger een idee te geven wat Sinti-zigeunermuziek is en hoe het klinkt. Verder is het de generale voor vrijdag 10 februari in Muziekcafé de Hommel. De laatste plooien dienen te worden gladgestreken. “Het gaat altijd wel goed,” aldus Erik. “Repeteren doen we nooit.” Roy: “Sinti-zigeunermuziek komt uit je hart en klinkt nooit hetzelfde.”

Mike beroert zijn gitaar strak als een metronoom. Ton Voskuilen bast daar speels omheen. De ritmesectie? Dat zit wel snor. Erik en Roy fladderen met viool en gitaar rondom dit strak gestuurde tweemans-uurwerk. Een slokje bier completeert dit mini-concert.

De heren zijn vrolijk gestemd. Het interview een prettige chaos waarin de naam van Django Reinhardt, een Belgische manouche of Sinti-gitarist en de uitvinder van de gypsie jazz. Op 18-jarige leeftijd raakte hij zwaar gewond bij een brand in zijn woonwagen. Zijn linkerkant ernstig verbrand, zijn linkerbeen moest geamputeerd. Dit laatste weigerde Django en ondanks dat hij de linker pink en ringvinger moest missen leerde hij twee jaar ziekenhuis zichzelf opnieuw spelen: jazz manouche was geboren.

De vier van Let’s be Gypsies hebben alle ledematen nog (en compleet), maar zijn daarom niet minder enthousiast. De pret straalt je tegemoet. Dan gaat het over een festival op een eiland in de Seine, dat aan overstroming tenonder is gegaan en ook het Rosenberg Trio passeert de revue. “Zigeuners zijn, hoewel in twee kampen verdeeld (Roma en Sinti), altijd familiair gelieerd. Iets dat dit kwartet ontbeert, zijn ze er niet minder vrienden om.

Roy kijkt dromerig tijdens het spelen. Zijn Sinti-roots maken hem melancholisch. Trekken hem rechtstreeks terug de eeuwenoude familiegeschiedenis in. Voor Let’s be Gypsies geen woonwagen. Zij reizen met een Heilige Koe van blik op basis van een carrosserie en een benzine gevoede motor via Calais naar Londen vice versa.

“We denken veel aan onze muziek. Het hoofd gaat maar om. Ieder bestudeert zijn eigen partijen en pas op de planken voegen onze vier partijen zich bijeen. Soms naadloos. Maar altijd staat de spontaniteit voorop. Als onze lol overslaat op het publiek zijn we in ons streven geslaagd.”

In Londen volgt een druk programma. Driemaal spelen op uitnodiging en tussendoor op straat. Dat laatste kun je beschouwen als repetities. Ze spelen in Ivy House. Een jaren 30 pub met podium, veel velours en een burleske sfeer. Binnen een los-vaste regelgeving mag je in het Land van Brexit overal spelen zonder wetmatige beperkingen. Ton Voskuilen heeft huiswerk gedaan en weet waar je niet  en vooral, waar je wel mag en kan spelen op straat. Daarnaast een optreden tijdens het Lammeren Festival (waarbij vele makke schapen in een zaal gaan) en de Lang Club.

De nachten brengen ze door in goedkope hostels. Voor Let’s be Gypsies geen vette contracten. De vier zijn blij als ze zo-goed-als-geld-neutraal thuishaven Vlaardingen weer weten te bereiken.

Meer weten?
Let’s be Gypsies

Website : www.djtoniefiat.nl/let’s-be-gypsies
Facebook : letsbegypsies
Boekingen : 06-4179 2307 of: 06-2491 8367

De laatste keer voor dat we naar Engeland gaan , kunt u ons nog zien in Cafe Wijning op 19 februari in Schiedam.


Let’s be Gypsies

 

?

Het gypsiekwartet Let’s be gypsies speelt de muziek in de geest van hun grote voorbeeld Django Reinhardt. De nummers die ze spelen stammen dan ook uit de Hot club du France. De band bestaat uit Erik Koning op viool, Roy de Rijke op sologitaar, Mike van Leeuwen op slaggitaar en Ton Voskuilen op contrabas.

Erik, Mike en Ton vormden al eerder een eenheid in eerdere bands. Ze zijn ook trouwe bezoekers van het jaarlijkse zigeunerfestival dat gehouden wordt in het Franse Samois sur Seine, de laatste rustplaats van Django. Het is een festival waar ook veel door bezoekers wordt gemusiceerd. Dit is dan ook de plek waar ze voor het eerst Roy op sologitaar zagen spelen. Ze waren gelijk onder de indruk van zijn talent en zijn dan ook zeer verheugd dat zij dan nu een band met hem kunnen vormen.